Nasıl Çalışır?
Hesap Oluşturma
Alıcı ve tedarikçi firmalar aynı ekran üzerinden üye olurlar. Firma tipi olarak firmanıza en uygun seçeneği (alıcı, satıcı, hizmet sağlayıcı) işaretlemeniz gerekir.
İlk aşamada firma bilgileri, fatura adresi, yetkili personelin adı, soyadı, telefon numarası ve mail adresininin sisteme eklenmesi gerekir. Mailinize gönderilen aktivasyon kodu ile üyelik talebiniz test edilir. Üye olurken vergi levhası yükleme zorunluluğu yoktur. Ancak sistemdeki tüm özelliklere erişebilmek için vergi levhasının yüklenmesi gerekmektedir.
Alıcı Firmanın Akış Planı
Alıcı sisteme giriş yaptıktan sonra Ana ekran karşılar. Üst menu çubuğunda; Talep Oluştur, İlanlar, Siparişlerim, Çalışma Gruplarım seçenekleri bulunmaktadır.
Talep Oluştur; malzeme alımı ve hizmet alımı şeklinde iki alt sekmeden oluşur. Alıcı firma ihtiyacına en uygun seçeneği işaretleyerek satınalma sürecini başlatır. Standart, Çek Paylaş ve Hızlı İlan seçenekleri arasında en uygun olanı seçer. Talebe yönelik bir başlık oluşturur.
Malzeme Alımı ekranında eklemek istenilen her bir malzeme için "malzeme ekle" butonu kullanılır. Şayet talep ettiğiniz ürünün ebat vb. teknik detaylarını içeren bir dosya mevcut ise, dosya ekleme alanından talep içerisine eklenebilir. Daha sonra talebin yayınlanması için gerekli bilgilerin girilmesi gerekmektedir.
Sistem içerisinde teslimat adresi, talebin yayınlanacağı tarihler, talebin içerdiği kategoriler ve yalnızca belirli tedarikçi firmalar ile çalışılması düşünülüyorsa Çalışma grubu seçilebilinir. Platform kullanıcıları, ihtiyaç ve taleplerine yönelik daha önce çalışmış oldukları tedarikçi firmaları belirli bir çalışma grubu içerisine alabilir, yeni tedarikçiler ekleyebilir, çıkarabilir, tedarikçi firmalar ile iletişim türünü belirleyebilirler. Talep yayınlamadan önce önizlemesi kullanıcı tarafından kontrol edildikten sonra teklif talebi yayınlanır.
Talep yayınlandıktan sonra üye olmayan satıcıları sisteme çekmek hedefiyle talebin sistem dışı yayınlanma olanağı mevcuttur. Whatsapp veya mail yoluyla oluşturulan talep üye olmayan kullanıcılara gösterilir.
Talep artık, İlanlar sekmesinden takip edilebilir. Talep için her teklif bildirim olarak gösterilecektir. Taleplerim sekmesinde oluşturulan talebe gelen teklifleri listele ikonuna tıklanarak, oluşturulan talebe gelen tüm teklifler fiyatlarına göre ucuzdan pahalıya ya da pahalıdan ucuza listelenebilir.
Gelen teklifleri değerlendirmeden önce teklife hızlı bir bakış atabilirsiniz. Önizlemesinde teklifin faturalandırılmış halini görüntüleyebilir, teklif dikkatinizi çektiyse, “teklifi değerlendir” ikonu ile teklifin detaylarına erişebilirsiniz.
Teklifi onaylayabilir, değerlendirme dışı bırakabilir ve neden değerlendirme dışı bıraktığınıza dair açıklama yazabilirsiniz. Teklifi yazdırabilir ve teklif hakkında tedarikçi firmaya sormak istediğiniz soruları iletmek için mesaj gönder butonunu kullanabilirsiniz. Göndereceğiniz mesajlar eş zamanlı olarak tedarikçi firmanın ekranına bildirim olarak düşecektir. Aklınızdaki tüm soru işaretlerini giderebilir, dilerseniz sistem üzerinden pazarlık yapabilirsiniz.
Alıcı, tedarikçi firmanın vermiş olduğu teklifi onayladığı takdirde sipariş oluşur. Sipariş durumu siparişler sekmesinden takip edilebilir. Tedarikçi firma sipariş durumunu güncellendiğinde alıcıya bildirimler düşecektir. Alıcı kargosunu teslim aldığında veya hizmeti tamamlandığında, satıcı tarafından bu işlemlerin gerçekleştiğine dair “siparişim teslim edildi” talebinde bulunulur. Alıcı bu talebi onayladığı takdirde sipariş başarıyla sonuçlandırılır.
Tamamlanan siparişlerde alıcılar, tedarikçi firmayı değerlendirebilir. Puan verir, dilerse yorum yazabilir. Bu değerlendirmeler tedarikçi firmanın profilinde görünür.
Satıcının Akış Planı
Tedarikçi firma sisteme giriş yaptıktan sonra ana ekran kullanıcıyı karşılar. Ana ekran üst menü çubuğunda "Teklife Açık talepler/hizmetler, Tekliflerim, Siparişler, Çalışma Grupları, İstek ve görüşler" başlıkları yer almaktadır.
Alıcı firma tarafından oluşturulan mal veya hizmet talebi satıcıya mail ya da bildirim olarak anlık iletilmektedir. Tedarikçi firma yetkilisi “teklife açık talepler/hizmetler” başlığı altında firmasını ilgilendiren talepleri görüntüleyebilir.
İlgisini çeken bir mal ya da hizmet talebine teklif vermeden önce hızlı bir bakış atabilir. Sisteme gelen talebin tanıdığı bir başka tedarikçi firmayı daha çok ilgilendirebileceğini düşünürse, dilediği tedarikçi firmaya -satıcı firma sisteme üye değilse bile- bu talebi veya hizmeti gönderebilir.
Kendisi teklif vermek istediğinde ‘teklif ver’ ikonunu kullanarak teklif verme ekranına yönlendirilir. Açılan talebe teklif verebilir, genel iskonto ve kdv uygulayabilir, dilerse birim başına iskonto ve kdv uygulayabilir.
Sisteme yüklenen talebin nakliyat durumunu Alıcı ödemeli, Satıcı ödemeli veya depodan teslim şeklinde 3 seçenekten oluşmaktadır. Teklifin geçerlilik tarihi belirtilerek ve belirli yasa gereği kabul etmesi gereken sözleşmeleri kabul ederek teklifini verebilir.
Başarıyla verilen teklif, teklifler sayfasında görüntülenmektedir. Tekliflerim tablosunda teklif durumu, “beklemede”, “değerlendirmede”, “değerlendirme dışı”, “onaylandı” gibi seçeneklerle satıcıyı bilgilendirmektedir.
"Beklemede"; alıcının henüz teklifi görüntülemediğini ifade etmektedir. "Değerlendirmede"; alıcının teklifi görüntülediğini ve teklifi 10 saniyeden fazla bir süre boyunca incelediğini ifade etmektedir. "Değerlendirme dışı"; alıcının teklifi beğenmediğini ifade etmektedir. Şayet alıcı firma bir geri dönüş yorumu yazdıysa değerlendirme dışı ifadesine tıklandığında bu yorum okunabilir ve yeni bir teklif verirken göz önünde bulundurulan bu süreç daha başarılı teklif verilmesine katkı sağlar. "Onaylandı"; alıcının teklifi beğendiğini ve kabul ettiğini ifade etmektedir.
Onaylanan teklifler siparişler sayfasında sipariş olarak açılır. Tedarikçi firma sipariş durumunu güncelleyerek, alıcıyı bilgilendirme ve memnuniyetini sağlamakla yükümlüdür.
Sipariş güncelleme seçenekleri; "Sipariş Alındı”, "Sipariş Hazırlanıyor", "Sipariş Teslimat Sürecinde", "Teslim Edildi Talebi İste" ve "İptal Edildi" ifadelerinden oluşmaktadır.
Teklif onaylandığında siparişin ilk durumu Sipariş Alındı olarak güncellenir. Tedarikçi firma, siparişi hazırlamaya başladığında sipariş durumunu günceller. Sipariş kargoya teslim edildiğinde sipariş durumu tekrar güncellenir. Tedarikçi firma, siparişin basarılı bir şekilde teslim edilmesinin ardından teslim edildi onay talebinde bulunur. Bu talep alıcı firmanın sipariş sayfasında onay vermesini ister. Alıcı onayladığında sipariş başarıyla tamamlanır.